Vælgerne vil ikke have klare svar

Af Anna Libak 26

Forleden læste jeg igen i en avis, at folk savner klare svar på tidens udfordringer, og at det er derfor, de er trætte af de sædvanlige politikere. De vil hellere have sig nogle nye, der siger deres ærlige mening.

Men det tror jeg ikke er rigtigt. Folk efterlyser overhovedet ikke klare svar fra politikerne. Rigtig mange vælgere mener nu om dage selv at have fundet svarene og leder i stedet efter politikere, som er enige.

Da vælgerne imidlertid efterspørger forskellige klare svar, så er de mest populære politikere blevet dem, der siger så lidt, at vælgerne er frie til selv at afgøre, hvad politikerne står for. Eller alternativt dem, der siger aldeles indlysende sandheder, men siger dem på en måde, så det lyder som om, at nogle andre kunne være uenige.

Tag nu for eksempel Donald Trump i USA. Der er ingen overhovedet og mindst af alt hans eget parti, der savner flere klare svar fra ham. Tværtimod er hans spindoktorer ganske enige om, at han kun kan vinde, hvis han siger så lidt som muligt indtil valgdagen, men bare lader skandalerne ramle ned over hovedet på Hillary. Han kan kun vinde på ikke at være Hillary, og det kræver, at hun får plads og taletid til at være det selv.

I Storbritannien ser vi til gengæld, at regeringen nu i månedsvis har haft stort held med at gentage det samme kortfattede diktum: Brexit means Brexit. Uanset, hvad andre, som nu den britiske High Court måtte påstå.

Det lyder aldeles klart i al sin uklarhed, og alle er frie til at fortolke Brexit means Brexit som de vil. Og det bedste er, at det gavner britisk økonomi gevaldigt, da det giver en unik mulighed for at være inde og ude af EU samtidig: Pundet falder, fordi landet er ude, hvilket øger eksporten til de øvrige EU-lande kraftigt, fordi landet stadig er inde. Ifølge IMF står Storbritannien nu til at få den højeste vækst i 2016 blandt store vestlige økonomier – USA og Tyskland indbefattet – og for den britiske regering gælder det så absolut om at holde sig gående og stående, uden at nogen fatter mistanke og bliver sure.

OGSÅ i dansk politik har politikere for tiden held med enten at tie stille eller sige indlysende sandheder. Mette Frederiksen bliver mere og mere populær for hver uge, der går, hvor hun økonomiserer med sine udtalelser. Med jævne mellemrum dukker hun op i Go’ Morgen og Go’ Aften Danmark og ser rar ud og siger noget, der ikke er så definitivt, at nogen for alvor kan være uenige.

Og Anders Samuelsen, der ellers var blevet temmelig upopulær på at tale særdeles højt om topskatten, oplever for tiden et popularitetscomeback, efter at have lagt sin strategi om. På de sociale medier kan man se ham foretage kontrollerede kast med halvfyldte vandflasker af plastic, så de lander i opretstående position. I tavshed. Det gør indtryk.

Alternativet forfølger så den anden strategi med at formulere sig så sympatisk og indlysende klart, at enhver vælger straks må erklære partiet for enigt med sig selv. Som “God uddannelse for Alternativet starter og slutter med den studerende, uanset alder. Eleven og den studerende er i centrum for Alternativets uddannelsespolitik.” Hvor er det bare godt sagt. Faktisk så godt, at det med fordel kunne kopieres af et parti som Nye Borgerlige, der mangler at formulere hele politikområder. For eksempel: En grøn energipolitik for Nye Borgerlige starter og slutter med fotosyntesen, uanset energikilde. Fotosyntesen er i centrum for Nye Borgerliges energipolitik.

MEN DER gives ingen regler uden undtagelse. Et parti kan forvirre sine vælgere så eftertrykkeligt, at de undtagelsesvis føler, at der er brug for et klart svar på konkrete spørgsmål. Som for eksempel på, hvor længe Rikke Karlsson har optrådt som Dansk Folkepartis litauer i Europaparlamentet. 

Her hjælper det ikke at anføre, at rigspolitichefen er en bugtalerdukke, og at EU er en rotterede. For selv om partiets vælgere er helt enige i, at man ikke bliver dansk, bare fordi man er født i Danmark, så har de måske alligevel svært ved at forstå, at man kan blive litauer af at flytte til Bruxelles for Dansk Folkeparti. Uanset hvor forvirret en lille pige, man er.

26 kommentarer RSS

 1. Af marius poulsen

  -

  Ja, det er ikke nemt at være vælger, for man skal både forholde sig til hvad politikerne siger og lover, og til hvad de foretager sig i praksis. Det sidste er nok det vigtigste. Der er jo tit en afgrund mellem hvad de lover og hvad de gør. Langt de fleste politikere er jo utroværdige, håbløse og uduelige. Vel kun een ud af ti varetager det danske folks/de almindelige danskeres interesser. Resten har solgt deres sjæl til EU/FN, indvandringsindustrien eller kommunismen/feminismen/pladderhumanismen. Eller de er blot partiets nikkedukker der kun tænker på egen fordel. Vores demokrati er nu så udhulet og fjernstyret, at folkestyret mest er en illusion.

  Danmark vil om få år kunne være forandret til ukendelighed. En katastrofal og dødsensfarlig udvikling er igang. Danmark er et misregeret land og danskerne et svigtet folk. Tom og pjattet underholdning er der ingen mangel på, men sandhed og ærlig oplysning er blevet en mangelvare. Og man kan dårligt nok få lov til at debattere hvad der foregår i samfundet. På samtlige medier er borgernes ytringsfrihed stærkt begrænset. Selv på visse blogs forsvinder næsten alle relevante og skarpe indlæg. Hos DR, Politiken, tv-stationerne, pinden, støv ringen og visse andre er der en slags Bermuda trekanter, hvor næsten alle “farlige” oplysninger forsvinder. Og man manipulerer befolkningen på utallige måder.

  Derfor er usikkerheden, forvirringen, uvidenheden og indoktrineringen ved at åbne en bundløs afgrund under danskerne. Vil man forstå det bør man læse bøger som EU=Europas Fjende, “1984”, lektor steen steensens og historiker paul johnsons/antony beevors/solsjenitsyns samfundskritiske bøger og mange flere. Eller se den korte, snaphanen og you tube/black pigeon ang. migrantvandringer/ mer kel og ISIS/ISIL mv.

 2. Af m po

  -

  PS: Man kan jo også læse Berl. aamund eller jps jalving.

 3. Af Jorn D.

  -

  Vælgerne forføres af debat, citater og slogans tilpasset en MTV tid
  og
  tilpasset den amerikanske drøm hvortil hører håbet om og råbet efter en bedre tilværelse

  der bruges QuickFIX java robusta “tak for kaffe” budskaber og snyde programmer
  for
  “Der er 50.000 fattige børn i Danmark” skaffede Enhedlisten 12 mandater
  og
  “YES WE CAN” skaffede Obama præsidentembedet og en Nobelpris
  og
  Alternativet’s grøn A’erter hinanden og samler de alternativt begavede
  alt
  imens Hillery Clinton har opgivet politisk argumentering
  og
  opfører sig som en fjollet Spice Girls – Old Spice
  og
  bruger nu alene kvindekortet overfor Trump
  for
  The Clintons er vist ligeså pletfri
  som
  en sommerkjole i Monica Lewinsky’s DNA Collection

  ironi.mus

 4. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – klare svar på tidens udfordringer. Læste lige denne artikel på TV2.dk:

  “Magasin-kunder udsat for netsvindel: – Jeg aner ikke, hvor meget de har hævet

  Svindelnummeret gik i korte træk ud på, at Berith Majlandt og adskillige andre fik en besked om, at de kvit og frit kunne få tilsendt en skjorte til en værdi af 800 kroner, hvis blot de betalte portoen på 29 kroner. For at betale portoen, måtte deltagerne indtaste deres kontooplysninger. Det valgte flere at gøre, og kort efter fik de så en mail om, at de havde tilmeldt sig et abonnement til 299 kroner om måneden.”

  Der er vel “kun” advaret sådan ca 100-1000 gange om IKKE at oplyse kontooplysninger – sådan på må og få! Hvordan forventer nogen, at de tomhjerner handler meget anderledes – f.eks politisk?

 5. Af Ole Wagner Smitt

  -

  Donald Trump har markeret så lidt forståelse for vores fælles globale problemer med klimaændringer og overbefolkning, at man må håbe på, at de amerikanske vælgere dropper ham.

  Bliver han valgt, kunne det ligne enden på håbet om, at det amerikanske demokrati for alvor kan bidrage til at skabe en bæredygtig global udvikling.

  Miljøkatastrofer står for døren og jeg tror, at Anna Libak har ret i den forstand at mange Trump vælgere må skamme sig over vældet af tyndt gennemtænkte ordstrømme fra en succesrig forretningsmand, der ikke undlader at benytte enhver lejlighed til at love jobs inden for grænserne.

 6. Af Jan Petersen

  -

  Jeg tvivler i øvrigt på, hvem – eller hvor mange – der overhovedet har læst Hillary / Trump politiske programmer? Det er ikke det, “debatten” hidtil har drejet sig om! 🙁

 7. Af Jan Hansen

  -

  Har lige læst en bog om Danmarks klima i de sidste 100 år. For mig at se er vejret helt som det plejer. Hvad overbefolkning angår, kan man nu se at årtiers Afrika-hjælp har været forfejlet og forgæves. Selvom “hjælpen” har kostet hundredvis af milliarder, har den skadet mere end den har gavnet. Skatteborgerne plusde gavmilde og frivillige “gutmenchen” har været til grin i alle årene. Og nu er det ikke bare miljøulykker der står for døren, men snarere den totale katastrofe: Europas undergang.

 8. Af Jan Hansen

  -

  Har lige læst en bog om Danmarks klima i de sidste 100 år. For mig at se er vejret helt som det plejer. Hvad overbefolkning angår, kan man nu se at årtiers Afrika-hjælp har været forfejlet og forgæves. Selvom “hjælpen” har kostet hundredvis af milliarder, har den skadet mere end den har gavnet. Skatteborgerne plus de gavmilde og frivillige “gutmenchen” har været til grin i alle årene. Og nu er det ikke bare miljøulykker der står for døren, men snarere den totale katastrofe: Europas undergang.

 9. Af Jens Andersen

  -

  På you tube/black pigeon kan man se film og foredrag som påstår at 3. verdenskrig er på vej, at Tyskland er ved at blive lagt øde af merkel og fe de ri ca… at over en milliard (1000 millioner) kulturfremmede fanatikere kan begynde at rykke mod Europa, hvis EU/frontex fremturer… at et morderisk politisk program er ved at blive opbygget, at et rædselsfuldt, blodigt og “videnskabeligt” tyranni kan blive EU-borgernes hverdag, at Danmark er på vej mod kulturel selvudslettelse.

 10. Af Jens Lage Hansen

  -

  Du har en vidunderlig pen Anna Libak og en skøn humor og det er befriende at se det anvendt til at udstille tidens dårskaber.

 11. Af Erik Bramsen

  -

  Hvis der findes en korrelation mellem hvad politikere siger og hvad de goer, er den negativ. Jo mere man lytter til dem, jo dummere bliver man.

 12. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “vil vælgerne ikke have klare svar ” ! –Jo –det kan I lige tro, at de vil ! —Man skal slet-ikke blive forbavset, hvis Trump vinder valget i USA ! –For det gør han faktisk ! –“de kloge kvinder har fundet fidusen med mænds overdrivelser ” –Lille-bitte- bliver til kæmpestor i de mænds selv-opfattelse !—-De mænd kan måske nok imponére andre mænd –når de sidder face to face ! –Men, det er deres kvinder–der har “manden på slagte-bænken” ! –Og prisen er høj, hvis kvinderne skal tie stille med deres viden ! –SÅ venner ! Trump vinder valget ! –Så må man finde en kode til “atom-bomben ” ! –Så Trump ikke kommer til, at trykke på den røde knap !! –MEN –væksten vil uden tvivl gå op – op – op –kort tid efter valget ! –Og de u-ønskede muslimer vil få, at vide AT: De får 2 år til, at forsørge dem-selv –eller 1 enkelt-billet ud af USA ! –Færdigt arbejde !

 13. Af jan ulrik friis

  -

  Dumheden at EU skaber selv problemet, og et problem som Danmark ikke tidligere kendte til, men som nu tiltrækker alverdens farlige radikale islamistiske vælfærdsflygtninge, når man som nu bevidst går ind for en egen dansk selvdestruktion.
  Hop ud fra 5 sal og se hvad der sker…… i virkeligheden det behøver vi ikke, da døden forudsigelig!
  EU & Tyskland & Merkel ændrer aldrig kurs, men det udelukker ikke at Løkke en dag vågner op, erkender han fra start tog grueligt fejl, ser lyset, og i et helte epos redder Danmark fra undergangen, mere skal der ikke til!
  Ingen har respekt for radikale islamister, derfor bombes de sønder og sammen i Syrien, i Irak, på tide vores folkevalgte vågner op, at tid inden borgerkrigen bringer Danmark i knæ.
  Den islamistiske trudsel, som nu truer vores land med etnisk udrensning det danske folk, vores undergang, nu ligefrem ISIS rekruterer på internettet, opfordrer radikale muslimer til denne invasion af Europa, ligefrem opråb fra islamisterne om at dræbe de vantro i deres eget land.
  ISIS har dusinvis af video’s på internettet, opfordre til at invaderer Europa, en råbende imam i Jerusalem opfordre til ved islamistisk yngel, ved formering, at erobre Europas territorium, der opfordres til at dræbe de vantro.
  Der opfordres allerede nu fra islamisterne direkte til at slå ihjel, det kan vi vel ikke bare i Danmark sidde overhørigt, islamisterne er blevet for mange, men vi kan endnu nå at hjælpe os selv, at stoppe dette digebrud, inden undergang!
  Vi venter egentligt kun på Løkke………………………………………………………….

 14. Af N. Jensen

  -

  Igen manipulerer Berlingske med debatten, i bedste kommunistiske stil:

  Jeg har anført hvorledes Mai Mercado snusfornuftigt har anbefalet, at vi efterligner den Svenske model for boligbeskatning

  Mit indlæg blev (selvfølgelig) prompte slettet !

  Men OK, det er jo åbenlyst at DR, TV2, JP/politiken, Berlingske , ikke ønsker at underklassen kommer til orde.

  Det må man jo så bare tage til efterretning, og søge oplysning/debat andre steder.

 15. Af jan ulrik friis

  -

  N. Jensen …..den svenske model måske heller ikke lige sagen….generelt…. kun som du gør opmærksom på at boligskatten meget mere fair i Sverige.
  Den svenske model, specielt om for et udkantdanmark, som i ‘udkantsverige’ hvor skatten et minimum, men alt i alt den danske skat naturligvis alt alt alt for høj, at 1/4 af den nuværende skat ville være mere humant menneskeligt, men danske pladderhumanister er ikke humanister når det kommer til skat, og overfor det danske folk, er det kæft – trit og retning der gælder, i Danmark ingen kære Mor om dansk, skat = mere migration, mere islamistisk berigelse….derfor går det også i Danmark som det går, af helvede til!

 16. Af Ce n su ren her er massiv

  -

  Nu er mine indlæg også forsvundet.

 17. Af Niels Larsen

  -

  Hvis en politiker vil have succes hos vælgerne, så skal politikeren holde fast på afgivne løfter til vælgerne. Med andre ord skal politikeren opfatte det som om vedkommende har en bunden kontrakt med vælgerne – uanset hvad Grundloven så end mener om den ting.

  Så enkelt er det.

 18. Af j b

  -

  Voting Paradoxes
  https://vimeo.com/190024419

 19. Af Tommy Runge

  -

  Jamen ,hvad med at vi bare, talte sandt ,istedet for visionsløst politik, der ikke er god for Danmark og dens borger, synes jeg.
  Selvfølgelig ,kan alt ,ikke siges ,men alt det ,der er godt for danmark og den borge, burde komme frem, hvad er det vi bryster os af, sandheden skal sætte dig fri, men det glæder kun for, dem der er blevet opdaget, I BURDE SKAMME JER, GAMMEL,FORSTOKKET GAMMEL TANKESÆT ,,JA, UNDSKYLD MIG , GEM DE SYGE VÆK, SKAM JER..
  I KAN GODT, NÅR DET ER VORES ,HØJTÆRET DRONNING , DERES HØJHED ILY.
  KOM NU FOR SØREN, GIV MIG /OS DANMARK TILBAGE.

 20. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” Selvfølgelig vil skatteborgerne have klare svar ! –Ganske specielt –i de mange tusinder af klagesager ang .. Forældre-lejligheds-køberne ´s –ulidelige fordrukne afkom ! –De øvrige beboérere i ejendommen er ved, at blive vanvittige af “S.U.-curlingernes –højrøstede druk-fester –flere gange om ugen –og dér-imellem ! –Giv de “forældre” ! –Et ordentligt skatte-smæk –så det kan mærkes ! –AT : Vi haderes afkom ! –Og vi har absolut fået mere end nok af S.U.- curlingerne –der kan få den ene gratis udd. med S.U.–efter den anden !! –Unge mennesker i dagens Danmark ! –ER en forbandelse !–Så giv os et klart svar ang. jydernes forbandede afkom ??

 21. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “klare svar ! ” –Hvad sagde jeg ! –Trump vinder prs. valget !—-Det samme sagde Asker Aamund også ! –Men når man ikke vil høre ! –Så må man føle ! –Så Danskerne smider samtlige røde pol. partiér på porten –til det kommende valg ! –Vi stemmer “Nye borgerlige” –De vil sørge for AT: Muslimerne der ikke forsørger dem-selv (og det er de fleste) –De bliver sendt tilbage til Islamistan (Qatar) –Har rigeligt råd til, at tage deres egne invasive –muslimer –tilbage i stalden !

 22. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Hvad sagde vi ! –Trump vinder valget !—Det lader også til, at samtlige røde pol. partiér på Christiansborg ! –Stemte Hillary ! –Det siger mere end nok om De ræve-røde folketings-medlemmer ! –Som borgerne har været tvunget til, at forsørge i årtiér ! –Bøtten vender nu efter valget ! –Trump-tilhængerne –de borgerlige –der vil, at Danmark skal blive (stort igen) ! –Findes ikke På Christiansborg ! –De er alle ræverøde incl. Uffe Ellemanns venstre-parti ! Ud med dem ! Nye tider venter forude !

 23. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Tænkte vi det ikke nok ! –Hillary er en dårlig taber ! –Hun kan åbenbart ikke fatte AT: Hun er taberen –og vinderen er Trump –Han tager det hele –og lader taberne ! –Hele det sociallistiske parnas –i Danmark ! Stå måbende tilbage på perronen ! –Med fletningerne i postkassen ! –Kom så Danmark ! Smid alle klynke-soc.proletarene ud –og lad Erhvervslivets helte komme til fadet ! I har tabt –røde lejesvende incl. social-demokratismens overdrev !

 24. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Inc.– Mette Frederiksen behøver ikke, at øve sig i , at blive statsminister ! –Vi vil hellere have Pernille Vermund –Nye borgerlige ! –Slaget er tabt sociallister –Vinderen Trump –Tager det hele også i DK. !

 25. Af georg christensen

  -

  Når du, som selvudnævnt Elite proklamerer: At vælgerne ikke ønsker, at klare spørgsmål, ikke bør kunne kræve klare svar, får jeg fornemmelsen af, at du opfatter dig selv, som tilhørende eliten (den enevældige) hvis regelsæt bestemmer lovgivningen, på lige fod med islamisterne, som mener det samme. Lad os starte med begyndelsen: Spørgsmålet bare ganske enkelt , så alle kan forstår det : Er det søndag i dag i mit øjeblik?
  Bare dette simple spørgsmål kan et populistisk politisk/ religiøst magtbegær ikke besvare med: Søndag er øjeblikket, hvor du ønsker at holde fridag, om din fridag falder på en søndag fredag, lørdag eller onsdag er ligegyldig, er svaret ikke “populistisk”?, medens det populistiske endnu fortidens flertal holder fri om søndagen tvinges slaverne til at bryde reglerne..

  Det er jo i virkelighedens verden ligegyldigt hvornår fridagen eller dagene placeres.

  Når jeg skriver dette, er det kun for at beskrive værdiløsheden i den vestlige verdens kapitalistiske modelbeskrivelse og dens uendelige magtbegær.

  .

  :

 26. Af georg christensen

  -

  Hvad kan et klart , tydeligt defineret spørgsmål kræve af svaret?, et lige så tydeligt svar, og på ingen måde , et svar, som indeholder enevælde “systemets” elitære magtbegærlighed, med det´s hemmeligheder , hvorfra svaret ønskes eller fyring som grundlag i nuet , på ingen måde længere bør fordres, men foragtes.

Kommentarer er lukket.