Hvornår har du sidst talt med dig selv?

Af Anna Libak 26

Fornylig faldt jeg over op til flere videnskabelige undersøgelser på nettet, der alle viste, at det er gavnligt at tale med sig selv. Dagligt faktisk. Man har lettere ved at koncentrere sig og få hold på sine tanker: Forsøg viser, at folk, der taler, mens de leder deres bilnøgler eller briller, finder dem hurtigere, end folk, der leder i tavshed.

Og det kunne man da egentlig sige sig selv.

Det har jo sine åbenlyse fordele. For det første bliver man ikke afbrudt. Man kan få lov at tale ud. Lige så længe, man vil. Og hvem kender ikke det, at man midt i en samtale bliver slået af en helt ny erkendelse, der overvælder en med sin selvfølgelighed, fordi man aldrig har tænkt den før, og som af samme grund først skal formuleres. Derfor begynder man uvægerligt at famle efter ordene, sikker på, at der for enden af den vævende talestrøm venter stor, lysende indsigt. Men ak, så bliver man afbrudt; for der skal ikke mere end et uinteresseret blik til hos samtalepartneren til, før man mister fodfæstet på så jomfruelig kognitiv grund. Tænk, hvilke svimlende horisonter der ellers kunne have åbenbaret sig: Det siges, at Albert Einstein foretrak at tale i enrum.

Men det er ikke den eneste fordel ved solosamtaler. For det andet er der nemlig ifølge eksperterne ting, som det er bedst ikke at delagtiggøre omverdenen i. Ind i mellem kan man føle sig stærkt fristet til at hyggebrokke sig over sin nærmeste familie til andre; over sin partner eller sine børn. Det er en dårlig ide. Man risikerer, at ens overdedikerede veninde de næste femten år stiller det samme spørgsmål, om Amanda på 18 stadig er sengevæder, eller om ens idiot af en mand har fået lært at stryge sine skjorter. Veninder glemmer aldrig. Selv husker man kun det, man vil huske.

Dog er det ifølge eksperterne vigtigt at gøre sig klart, at bare fordi man taler med sig selv, skal man stadig tale pænt. Det fører ingen steder med skænderier, hvor man i affekt råber: “Hvor dum kan man være! Det sagde du ikke, din idiot! Sådan skal du ikke tale til mig!” Det er en ond, destruktiv spiral. Man skal huske, at man ikke kan blive skilt. Ja, man ikke engang unfriende sig selv på Facebook. Derfor skal man i stedet drage fordel af, at man ikke behøver at råbe for at komme til orde, og at man altid kan få det sidste ord. Verden ville være et bedre sted, hvis folk havde skændtes færdig alene, før de åbnede munden i andres selskab.

Eksperterne understreger, at det generelt er en dårlig ide at føre samtaler med sig selv, når der er andre til stede. De andre forstår det ikke. Ganske vist er det efterhånden de færreste, der vil opdage det, nu hvor det trådløse headset til smartphonen er blevet udbredt, men alligevel: Det er generelt ikke værd at løbe risikoen. Man kan måske slippe af sted med at småmumle løs, men en dyb, eftertænksom samtale af den slags, som ingen mennesker fører med hinanden længere, fordi alle samtidig er på Facebook og sender sms´er, vil blive husket. Folk vil tro, man er gak.

Nej, når man er sammen med andre, skal man ifølge eksperterne øve sig på at lytte. Det burde blive nemmere. Nu har man jo fået talt ud.

26 kommentarer RSS

 1. Af Børge Jørgensen

  -

  Jeg har lige talt med mig selv og spurgt mig selv hvorfor udlændinge ( specielt muslimer ) skal op til en indfødsretsprøve for at få dansk statsborgerskab – muslimer bør overhoved IKKE få dansk statsborgerskab – hverken dem der kommer til landet eller er født af muslimske forældre i Danmark.

  Mange jublede over boghandleren der fik frataget statsborgerskabet- han som alle andre muslimer vil og må ikke Danmark – de vil kun efterstræbe et muslimsk Danmark under sharia lovgivning.

  Det vil derfor være lettere at hjemsende / udvise personer af udenlandsk herkomst , såfremt de ikke har et rødbede farvet pas.

 2. Af Javier Martinez

  -

  Her i blog universet er der en person der har taget dette ekstremt. Før skrev han under navnet preben, nu under 5-6,navne i hver blok, mestendels med sig selv.

  Nu er der jo andre måde at tale med sig selv, en at rose sig selv på den prebenske måde. Store forfatter har jo opbygget et univers af stor interesse via samtalen med sig selv. Så om samtalen med sig selv er interessant kommer an på personen.

  Den prebenske “auto samtale” er ihvertfald ikke. Heller ikke når han siger de alle er fra hans skilsmisse netværk. 🙂

 3. Af A. Bierce

  -

  Som Groucho Marx engang sagde: jeg ønsker aldrig at blive medlem af en forening, der vil acceptere sådan nogen som mig som medlem.
  På samme måde ønsker jeg ikke at konversere med en, der vil samtale med sådan nogen som mig!

 4. Af Henrik Knage

  -

  Jeg hader fodbold – jeg hader det som pesten, men jeg har fulgt kvindefodbold, de seneste gange, ikke mindst den sidste kamp mod Polen.

  De der kvinder, er ligeglade med konsekvensen, af deres handlinger – de gør det bare, uden at tænke – det er kunst, uanset om man taler med andre, eller burde have talt med sig selv – skønne kællinger, den oplevelse – at se gladiatorer på banen, der spiller, som spillede de mod Fanden selv – det er fodbold i Verdensklasse.
  Jeg har talt med mig selv om det – der var ingen modsvar.

 5. Af Jørgen F.

  -

  …Jeg har selv strøget min skjorte. Ikke sexchikaneret nogen kvinder – ej heller fistfucket en halvt så gammel mand som mig selv halvt til døde.

  Jeg har desuden haft min skjorte på hele dagen, det på trods af at jeg ‘beundrer’ Putin.

  Jeg har læst nyheder hvor jeg kan se at ‘vores’ ven Erdogan rabler videre, og danske fly på øvelse i Østersøen har svært ved at holde sig i internationalt farvand.

  Og i EU har man løst Brexit problematikken ved at bandlyse ordet – Brexit.

  Intet har altså forstyrret mit verdensbillede idag. Absolut intet. Så det mest anvendte ord i min mund idag var – “knaldperler” – det er det tit.

  Vh. Stolt højreorienteret hvid hetero mand.

 6. Af Henrik Knage

  -

  Der er specielt megen viden, og erkendelse i oplægget “Hvornår har du sidst talt med dig selv” ! Sidst du talte med dig selv – hvad oplevede du selv, af at have talt med dig selv?

  Det er jo en ren guldgrube,til forståelse. Jeg forstår det 100% og jeg må erkende, at jeg er overrasket, ikke over at det er en kvinde – men skuffet over det ikke er en mand, fordi når nogle siger “Det var med det yderste af neglene, at det lykkedes” – så indtager kvinden suverænt 1. pladsen. Sejgt skønne.

 7. Af Per Mikkelsen Randholdt Dahl

  -

  Jeg er hyper intelligent og fører dagligt samtaler med mig selv, da selv de mindste ting bliver meget problemfyldte for mig. Jeg samtaler så med mig selv om det nu også burde være et problem osv. Det er IKKE en fordel at være meget intelligent i et retarderet samfund. Trust me, you would not know what im talking about.

 8. Af jørgen mikkelsen

  -

  Tror det ville være sundt om statsministeren talte med sig selv og spurgte: Vil jeg virkelig, sammen med helle, huskes som den ringeste statsminister nogen sinde? Vil jeg virkelig gå over i historien som lige så ringe som helle, eller måske endda endnu ringere? Lars uløkke burde derefter se sig selv i spejlet og sige til sig selv: Nej dæleme NEJ, NEJ og atter NEJ. Det vil jeg simpelthen ikke være bekendt. Så dybt vil jeg altså ikke synke. Og hvis uløkke derefter tog sig gevaldig sammen, kunne han måske nå at udsætte landets ødelæggelse et par år, hvorved han nok ville rette en del op på sit noget blakkede image?

 9. Af Perleblomst Grankogle Sky Juliet

  -

  Jeg taler med min penis, men ved ikke om det gælder?!

 10. Af Magnus Culus

  -

  1) Da jeg sidst talte til mit bedre jeg, svarede han fuck you. Hvad skal man sige til en så ubehøvlet person – fuck me?
  2) Kan schizoer også tale med sig selv, eller det et gruppemøde?

 11. Af ib Olsen

  -

  Jeg spurgte mig selv om jeg satte mit kryds ved det rigtige parti ved sidste valg. For at blive klogere på det gik jeg ind på forskellige netaviser (den korte osv.) og læste om regeringens aktiviteter og tiltag……. om vilde skyderier, knivstik og mord på Sjælland……. om voldtægts-terror i Sverige, om udviste kriminelle der bliver i DK alligevel, om grov diskrimination af danskere, om familie- og skilsmissepolitik domineret af menneskefjendske femina zi ster, om boligpolitik mv. der er så asocial at huslejer kan blive fordoblet på få måneder, og i nogle tilfælde endda fem-doblet, om store sygehus-skandaler med mange omkomne, osv., osv. Jeg kom til det resultat at min stemme til DF sådan set var ok, men at DFs fremgang ikke har ændret noget. Og nu snakker jeg med mig selv om jeg måske hellere skulle flytte til udlandet, f.eks. Schweitz. Jeg er dødtræt af at blive holdt for nar, jeg er dødtræt af EU, DR, medierne og de radikale, og jeg er dødtræt af invasionen og af at politikerne kvajer sig uafbrudt. Så snakken med mig selv ender måske med at jeg forlader DK? Men hvor er det synd for de danskere der ikke har råd til eller mulighed for at komme væk fra den jungle og ga lean stalt som samfundet er ved at være.

 12. Af Henrik Knage

  -

  Jeg hører til blandt dem der taler overdrevet meget med mig selv, kan huske engang jeg var ude i et erinde hos en kunde, hvor der skulle laves noget håndværk.

  På et tidspunkt kom kunden ud for lige at se hvordan det skred frem – og så spurgte hun om hvem det var jeg talte med HELE tiden – fordi hun syntes jeg skulle vide, at jeg havde lagt min telefon fra mig i den anden ende af haven.

 13. Af Helle Nyberg

  -

  Kom tilbage i kampen når du evner at tænke og udtrykke dig lidt mindre indskrænket ….

  I Danmark må man skide og pisse på gaden, det er åh så dansk, man må derimod ikke udvise religiøs adfærd i det offentlige rum.
  Det første beroliger mennesker, der ikke er kommet over deres pottetræning, det andet foruroliger de samme personer, som i åndeligt henseende ikke kom længere end til selvsamme niveau og derfor føler sig så dødsens forskrækkede fordi nogle mennesker tror på den menneskelige værdighed som en værdi i sig selv.
  Stakkels Danmark, når regningen for vor infantilitet skal betales.

 14. Af Helle Nyberg

  -

  Kom tilbage i kampen når du evner at tænke og udtrykke dig lidt mindre indskrænket ….

  I Danmark må man skide og pisse på gaden, det er åh så dansk, man må derimod ikke udvise religiøs adfærd i det offentlige rum.
  Det første beroliger mennesker, der ikke er kommet over deres pottetræning, det andet foruroliger de samme personer, som i åndeligt henseende ikke kom længere end til selvsamme niveau og derfor føler sig så dødsens forskrækkede fordi nogle mennesker tror på den menneskelige værdighed som en værdi i sig selv.
  Stakkels Danmark, når regningen for vor infantilitet skal betales.

 15. Af Henrik Knage

  -

  Det siges også at Albert Einstein var ordblind. Samtidig spankulerer der rygter om hvorfor Alternativet mener der er plads til 5 mill. flygtninge i Danmark over 5 år. Der er fordi de regner kystlinjer ud i fraktaler, hvorfor Danmark lige pludselig kan tage adskillige flere end først antaget da Danmark derved bliver betydelig større, end på den gammeldaws facon.

 16. Af ib Olsen

  -

  Til hvem er helle ny bergs sinkeagtige og underlødige kommentar rettet??

 17. Af ib Olsen

  -

  Hvad er overhovedet meningen med helle ny bergs indskrænkede kommentar?? Og hun snakker om at andre er indskrænkede…..bzzz.

 18. Af Allan Hansen

  -

  Om sprogfilosofi:
  Naturen, sproget og tankerne!
  Vi har jo kun sproget til, at beskrive verden; en verden, der ikke i sig selv
  er sproglig! Med sproget former vi både tanker og begreber.
  Man kunne også sige; uden tanker intet sprog og omvendt.
  Men da sproget er dynamisk dvs. i kontinuerlig bevægelse så
  ændres også vores begrebsverden sig også kontinuerligt.
  Man kunne også sige, at sproget er de byggeklodser hvormed
  vi former vores begreber. Der findes over 250 forskellige sprog.
  Sat lidt på spidsen så findes, der over 250 forskellige måder at
  beskrive verden med.
  Dette forhold har man naturligvis været opmærksom på siden
  oldtiden.

 19. Af georg christensen

  -

  Jeg taler daglig med mig selv i ene rum, for at få alle nye indtryk komprimeret, registreret og, systematiseret.
  En yderst besværlig måde, at leve livet på. Egoet kommer let til at føle trang til at løbe mod strømmen i stedet for bare at løbe med og gerne springe over , hvor gærdet er lavest.

  Dit ynglings citat, kan jeg fuldt ud tilslutte mig: Den som gør fredelig revolution umulig , gør voldelig revolution mulig.

  Når det så er skrevet, kommer det store spørgsmål?. Hvem gør hvad for hvem i “magtbegærets” store paradis?.

  Når jeg så forsøger at forstå ordet “magtbegær” får jeg også problemer, når jeg snakker med mig selv. Betyder ordet i virkeligheden kun: At vi alle bare ønsker at stå og trampe på hinanden for selv at nå til tops for selv at æde “guleroden” , medens resten bare , med “håbet” ønskes at skulle nyde “ædegildet”. En ny form for “kanibalisme”.

  NB: Det var bare , en af mine daglige samtaler med mig selv, som dit indlæg gav mig.

  Tak?.

 20. Af Allan Hansen

  -

  Med meditation kommer du i nærkontakt
  med naturen, og dig selv,,,,,,,,
  – den indre samtale.

  Buddha & Tao.

 21. Af Axel Hammerschmidt

  -

  Tja! Døve (der kun taler mig sig selv) er som regel meget intelligente. Tro mig . . .

 22. Af Allan Hansen

  -

  @AXEL HAMMERSCHMIDT

  Jeg så en mand, ovenfor, der selv synes
  han var skide klog!
  Disse typer er ofte de største idioter
  – men det kan de ikke ” selv,, gøre for.

  Jeg håber du forstår mig?

 23. Af Allan Hansen

  -

  P.S: kun lidt om “sproget ,, etc..

  Jeg har tre meget forskellige katte, som hver især taler, deres
  eget sprog og gestik ,,,,,,

  Det tager tid, at forstå dem, men det kan lade sig gøre,,
  – hvis man “lytter,, (?),,,,,,,

  Naturen taler altid sandt!

 24. Af E Nielsen

  -

  Jeg taler i søvne – siger min kone -og bedyrer at det er meget underholdende det der kommer ud.
  Selv benægter jeg hårdnakket at det har noget på sig-og mener at det er noget hun har drømt -det ’sjove’ er at det er altid om morgenen hun skal underholde mig med disse historier- og jeg som aldrig siger et ord om morgen og er helt blank de første par timer- kan ikke gøre andet end at lægge ører til.

 25. Af Henrik Knage

  -

  Jeg hader TV og derfor begyndte jeg som 8 årig at pisse på dem, mens der var gæster, siden har jeg gået i søvne, og er vågnet op de mærkeligste steder bl.a. er jeg vågnet op i elevatorer, på hoteller, hvor jeg vågner når jeg pisser inde i elevatoren, og efter en koncert med Eric Clapton i det sønderjydske, da pissede jeg inde i soveværelset fordi det hele var sort, og jeg ikke kunne finde døren ud af værelset. Og ovre hos min bror i København – da lå der en sø om morgenen, midt i køkkenet, midt på gulvet – som han syntes jeg skulle kikke på.

  Så hvornår har du sidst gået i søvne, og pisset på et fjernsyn?

  Jeg vågnede også op på et hotel i København, hvor jeg i søvne stod inde i en anden mands værelse, da han ikke havde låst døren – men der nåede jeg ikke at pisse på ham, for han vågnede og spurgte mig om hvad fanden jeg ville.

 26. Af Javier Martinez

  -

  Melankoli er en vinder når det kommer til intelligens også. I dette happy go lucky sasmfund er happy og shiny people en overvurderet styrke..

  Det er faktisk bare en tosse produktion.

Kommentarer er lukket.