Undskyld på nye spændende måder

Af Anna Libak 31

Global kalender

 

I disse år må små og store politiske ledere i EUs øve sig på at beklage så dybt, at det lyder som en undskyldning – uden strengt semantisk at være det.

 

I april 2009, svor Anders Fogh i Istanbul, at han aldrig selv ville tegne Muhammed og forsikrede, at han respekterer islam og fordømmer krænkelse af religiøse følelser. Det forlyder, at Erdogan, der dengang var premierminister, klappede af talen. Han opfattede den som en undskyldning, og det samme gjorde de tyrkiske medier. Den danske offentlighed var ikke begejstret. Men så på den anden side: Vi er jo en småstat.

 

DET SAMME kan man ikke sige om Sverige. Det er en mellemstor magt i EU. Alligevel har både den svenske udenrigsminister Margot Wallström og den svenske statsminister Stefan Löfven til dato nægtet at svare de svenske medier, om de sidste år decideret bad om en undskyldning for at afslutte den diplomatiske strid med Saudi-Arabien. Margot Wallström var kommet for skade at sige i Riksdagen, at Saudi-Arabien er et middelalderligt diktatur, hvor man pisker bloggere og forbyder kvinder at køre bil. Saudi-Arabien trak sin ambassadør hjem og lagde sammen med andre arabiske lande an til en boykot af Sverige, der ville koste landet milliarder alene i tabt våbeneksport. Det krævede personlige breve fra selveste den svenske konge og fra statsministeren, overbragt af en gesandt af von Sydow-slægten, at formilde kongedømmet. Wallström måtte forsikre, at hun var blevet misforstået, og at hun har den dybeste respekt for islam. De saudiske medier mente at vide, at Sverige havde sagt undskyld.

 

NU ER turen så kommet til EUs mægtigste magt, Tyskland. Kansler Angela Merkel har i sidste uge i en telefonsamtale med den tyrkiske Ahmed Davutoglu dybt beklaget, at en tysk tv-komiker i et smædedigt har kaldt Erdogan en gedeknepper, og det der er værre. Der kan ikke gå lang tid, før de tyrkiske medier skriver, at Erdogan har fået en undskyldning.

 

MERKELS brødebetyngethed bør interessere os alle. For den vedrører hele EU. Forklaringen blev så fint formuleret af chefen for mediekoncernen Springer, Mathias Döphner i et åbent brev, bragt i avisen Die Welt. Han skrev, som det fremgik af Berlingske i går: »For den mindre modydelse af tre milliarder euro styrer Erdoğan flygtningestrømmen på en måde, der forhindrer, at forholdene i Tyskland kommer ud af kontrol. De må derfor forstå, hr. Böhmermann, at den tyske regering siger undskyld til den tyrkiske regering for Deres ufølsomme bemærkninger. De er ganske enkelt – kunstnerisk frihed eller ej – »ikke hjælpsomme« i den aktuelle situation.«

 

Mathias Döphners brev var tænkt som en støtteerklæring til TV-komikeren, og han ønskede at lægge afstand til Merkel. Men det ændrer ikke ved, at han har fuldstændig ret i sin analyse. EU har mere brug for Tyrkiet end nogensinde; for vi forsøger at få Tyrkiet, der allerede hænger på flere millioner flygtninge, til at bremse tilstrømningen af asylansøgere til EU på den eneste måde, som det realistisk kan ske: Nemlig med magt. Det vil vi helst selv være fri for.

Og hvis befolkningerne i EU skal vælge mellem at bremse asyltilstrømningen og smæde Erdogan uden at skulle sige undskyld bagefter, så er der nok ingen tvivl om, hvad befolkningerne vil vælge.

 

På den hårde realpolitiske måde lærer den vestlige offentlighed langsomt, at det at have ret, overhovedet ikke er det samme som at  ret: Ret hviler nemlig altid på magt. Det er en svær erkendelse, for i en lang periode efter murens fald var det Vesten, der bestemte i verden, og vi bildte os ind, at det var, fordi vi havde ret. Og vi havde skam ret, for demokrati og borgerrettigheder er selvfølgelig bedre. Men det var ikke derfor, vi bestemte i verden; det var fordi, vi var stærke.

DET ER desværre ved at være slut nu. EU er ikke længere det magtcenter, det var engang. De andre er pludselig ikke mere afhængige af vores velvilje, end vi er af deres. Derfor skal vi til at træffe hårde valg. Enten skal vi vælge vores kampe med større omhu. Eller også skal vores politiske ledere lære at sige undskyld på hundrede nye spændende måder.

 

31 kommentarer RSS

 1. Af Claus T.

  -

  “EU er ikke længere det magtcenter, det var engang. De andre er pludselig ikke mere afhængige af vores velvilje, end vi er af deres.”

  Den påstand er altså lidt af en tilsnigelse.EU har 550 mio. indbyggere, et BNP på størrelse med USAs og er i øvrigt verdens største handelsmagt.
  Og modsat alle dommedagsprofetierne har EU kunne løse den græske gældskrise og Euroen er aldeles ikke brudt sammen. Man har også kunnet lave en flygtningeaftale med Tyrkiet, som betyder, at de syriske flygtninge der kommer til at froblive i nærområdet.

  EU har ikke andre konkurrenter i verdenssamfundet end USA og KIna. USA er EUs nærmeste allierede, og Kina har man forskellene til trods et helt godt forhold til.

  Så bare rolig: EU er i dén grad en magtfaktor i verdenssamfundet.
  Men Anna Libak da ret i, at EU ikke er almægtig. Men det er der sådan set ikke noget nyt i.

 2. Af Jørgen F.

  -

  Erdogans Tyrkiet er det tætteste vi overhovedet kan komme på Tyskland i 30’erne.

  Og Tyrkiet har fået lov til at udvikle sig sådan, i ro fra vestlig kritik, fordi de vestlige medier og EU politikerne er blevet ved med at ævle nonsens om Putin.

  Og man kan sige meget om russerne , de gider vel ikke tage kampen en gang til – men de gør det hvis det bliver nødvendigt.

  Og som sidst lægger Europa sig ned med numsen fri – mens Politiken og UM klapper forventningsfuldt i håbet om den snarlige penetrering og totale underkastelse.

  Småstat i min bare…

 3. Af Erik møller

  -

  Ja, Europa og EU er stadig en stærk magt, men hvad hjælper det hvis magten styres af korrupte hyklere og totalt uduelige og håbløse politikere og medier, der året rundt lader propagandaløgne, tåbeligheder og forbryderiske svigt og overgreb hagle ned over befolkningerne. Hit ler og sta lin havde også masser af magt, men hvad der kom ud af det, var kun vanvid, ondskab, død og elendighed. EU og merkel er i fuld gang med at afskaffe nationalstaterne, demokratierne og Europas velstand, fred og sikkerhed. Og i de fleste lande snorksover både partierne og borgerne. Det er ragnarok vi ender i, hvis kursen ikke ændres.

 4. Af Jakob Rasmussen

  -

  ” Wallström måtte forsikre, at hun var blevet misforstået, og at hun har den dybeste respekt for islam.”

  Hvorfor har hun egentlig dét, når alle de uhyrligheder og overgreb, som hun helt forståeligt kritiserede, netop retfærdiggøres med religiøse “argumenter”?

 5. Af Jakob Rasmussen

  -

  “Erdogans Tyrkiet er det tætteste vi overhovedet kan komme på Tyskland i 30’erne. ”

  Da Erdogan tillod udgivelsen af Mein Kampf i Tyrkiet i 2005, strøg den direkte ind på bestsellerlisten, og den sælger stadig så godt, at den bliver solgt som paperback i en tyrkisk supermarkedskædes butikker.

  Intet under, at Hitler ærgrede sig over, at tyskerne havde taget den blødsødne, næstekærlige kristendom til sig, i stedet for sværdets relgion – islam.

  ISIS demonstrerer, hvordan rettroende muslimer behandler vantro kvindelige slaver, barnebrude og ikkemuslimer af enhver art, på en umisforståelig måde, der burde få alle, der forsvarer psykopaterne, til at vågne op.

 6. Af Jesper Lund

  -

  Det er svært at gøre det sagte usagt.

  Det er derfor en udmærket strategi at fremsætte så meget kritik som muligt af diverse regimer for derefter at undskylde kritikken.

  En lignende strategi anvendes af nogle højrefløjspolitikere. Vi kender allesammen bemærkningen: “Jeg er blevet misforstået”.

 7. Af Lars Busk

  -

  Vi har tabt en fremragende udenrigsminister i Marrtin Lidegaard.
  Han kyssede så meget røv i Mellemøsten, at han er i stand til at genkende diverse islamske retninger på smagen.

 8. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Jeg bryder mig overhovedet ikke om socialdemokrater,overhovedet ikke,hvem gør det, kun pampere og luskede typer, ligesålidt som jeg ikke bryder mig Erdogan, han er en skurk,han er en bandit, men jeg husker Thorning i hendes tid som statsminister på spørgsmålet om EU, at Helle Thorning gjorde helt klart, at rigsfællesskabet kom før EU,at rigtigt nok, hvorfor ikke droppe EU vanviddet,har vi ikke fået mere end nok, opgiv EU til sin skæbne i jihad, Danmark burde istedet koncentrere sig på rigsfællesskabet,vi har nok at se til, hjemsend alle islamister til 100%, og arbejd istedet på rigsfællesskabet med Grønland, med Færørene, med venskabet de Nordiske lande imellem.
  Dump islamister & Merkel til deres egen undergang!
  Forkast EU, forkast islamisterne, EU en dødssejler under Kanszler Merkel, lad ikke Danmark – Grønland – Færørene gå ned med EU, i det kommende jihad!

 9. Af Mehmet Sami Gür

  -

  EU ER FÆRDIG! TYRKIET STIFTER SNART SIN EGEN UNION!

  Skattely læk og afsløringer vil åbenbart skade hele EU regi. Rollerne forandres, hvor Europa og Rusland svækkes og en balance mellem USA og Kina skabes ved bl.a. med en Tyrkisk-Islamisk Union i den nye verdensorden.

  Det er ikke dystopien, men virkeligheden jeg snakker om.

  Nogen her i debat panelet hævder, at USA er EU’s mest allierede. Det er ikke rigtigt. Hvis det går skævt for EU for tiden, så er det fordi, at USA forsøger at ødelægge hele Europa. Det gør USA med terror, flygtningetilstrømning, højreekstremisme, revolutioner i Ukraine og Mellemøsten osv.

  Mange tror modsat virkeligheden, at USA skulle være europæernes bedste venner, hvilket medierne også giver udtryk for, men intet andet magt end USA har modarbejdet EU så meget. For Europa (EU) er ærkerivalen for USA.

 10. Af Flemming Lau

  -

  EU er færdig med den beskidte islamisme !

 11. Af Maria Due

  -

  “Mange tror modsat virkeligheden, at USA skulle være europæernes bedste venner, hvilket medierne også giver udtryk for, men intet andet magt end USA har modarbejdet EU så meget. For Europa (EU) er ærkerivalen for USA.”

  Det er noget vrøvl.

  Til mine meget specielle minder hører mine oplevelser i England i dagene efter 11. september 2001. Overalt Stars and Stripes side om side med Union Jack, selv på en ellers bar mark, så jeg de tog flag, øjensynligt plantet af en ganske almindelig farmer. Helt specielt var et teaterbesøg i Stratford-upon-Avon, vi så Shakespeares “Julius Cæsar” i en sikkert ekstra blodig opførelse, hvor skuespillerne fór rundt mellem publikum. Der var strandede og rystede amerikanere på hotellerne og restauranterne, og vi var begravet i bugnende aviser, som vi desværre ikke gemte, men som alle var fulde af vildrede. Der er imidlertid ingen tvivl om, at blodets bånd i de dage var stærke over Atlanten og også vil være det i andre situationer af lignende art.

  Nogle af lavpunkterne i international politik og startskud til denne undskyldningsmani var uden tvivl Durban I og II konferencerne om racisme, hvor der blev forlangt kompensation for slaveri. Bølgerne gik så højt, at mange lande efter Durban I nægtede at deltage i Durban II, der i blandt Tyskland, USA, Canada, Italien, Holland, Polen, Israel, Australien og New Zealand. I disse sammenhænge nævnedes aldrig, at den berygtede transatlantiske slavehandel med negerslaver fra Vestafrika kun kom i stand, fordi der i forvejen eksisterede en udbredt handel med slaver, som resultat af idelige stammekrige afrikanerne imellem. Slaver var en gængs afrikansk vare afrikanere imellem. Den omfangsrige arabiske slavehandel, der vist stadig florerer, blev mig bekendt ikke berørt og menes altså ikke at skulle kompenseres.

  Det var FN, der stod for de to konferencer, som organisationen ikke havde nogen ære af, fordi irrationelle følelser fik lov til at løbe løbsk, mens fornuften forsvandt ud ad bagdøren.

 12. Af Maria Due

  -

  Indlæg i filter.

 13. Af P Christensen

  -

  Europa har grundet mangel på lederskab i årtier gået baglæns og bukket i respekt for alverdens slags religiøse/politiske/økonomiske (same bull-shit) idioti.
  Sidstnævnte holder sig dog ikke tilbage for at søge mod og suge af vore resourcer.
  En eklatant mangel på europæiske ledere med rygrad og kritisk sans ender med at sende Europa
  permanent ned ad slidsken.

 14. Af Hanne Vilburg

  -

  EU har aldeles ikke løst Grækenlands gældskrise. De har som en anden bankrøver løst et pengeproblem med andres penge, mod deres vilje.

 15. Af Tålmådighedens Apostel

  -

  Så prøver jeg igen, sikkert uden held!

  Nu er Sverige et kapitel helt for sig selv, når det gælder moral, som om de tænker: Moral er godt, dobbelt moral er dobbelt så godt.
  Af samme årsag hader de deres egne kunstnere, lige fra Belmann – til August Strindberg – over i Astrid Lindgren til Cornelis Vreeswijk.
  F.eks. solgte de jernmalm fra Eskilstuna minen til Hitler – det har de aldrig undskyldt – men vedbliver med at kalde sig en ”humanitær stormagt”, selv om de laver nogle af verdens bedste håndvåben, lige fra pistoler – over i jagtrifler, og automatvåben – og sælger dem til betændte områder i hele verden.
  Der findes mange homoseksuelle i Sverige – og det er samme grund, fordi de får at vide i skolen, at et hul er et hul, om hullet så sidder i flippen på en svensk politiker – og så er den ikke længere.
  Så tager vi Kina – de siger aldrig undskyld, men forventer en undskyldning – hvis f.eks. Danmark udsteder kritik af Kina, eller vifter dem om næsen med et flag, fra Tibet.
  De kritiske ord jeg har om Danmark, og danske politikere – de findes slet ikke og derfor er jeg nød til at sætte gamle begreber og ord på min kritik, men de er så gamle, at de står skrevet i Runer, og hentet i Sagaer fra Island, Færøerne, Grønland, Alaska og Sibirien – og så nærværende – at folk bliver bange – og derfor undlader jeg det.
  Men det gør ikke sagen mindre interessant.
  Stort plus Libak – tænk ud af posen – det giver luft!

 16. Af Allan Hansen

  -

  https://www.youtube.com/watch?v=AZcjqipN2kQ&feature=youtu.be

 17. Af Maria Due

  -

  Nogle digter det hele og tror, selv, at de er underfundige, hvor de blot bidrager til fordummelse.

  Svenskerne elsker stadig deres Astrid og Bellman, og Eskildstuna var aldrig blandet ind i det med jernmalmen og tyskerne. Den blev brudt i Kiruna i Lapland og derfra fragtet til Narvik i Norge for udskibning. Derfor de hårde kampe i Narvik området.

 18. Af Maria Due

  -

  Endnu et indlæg i filteret.

 19. Af Svend Dirksen

  -

  Claus T, EU har IKKE løst krisen i Grækenland, de har tværtimod givet op og indvilliget i at betale for grækernes overforbrug, fremfor at tage tyren ved hornene og smide Grækenland ud af eurozonen. Den græske økonomi er trods alt mindre end Hamborgs. Den græske krise er blot blevet overdøvet af endnu større problemer, som EU heller ikke kan løse. Såsom krisen i Ukraine, folkevandringen, terrortrusler osv. Euroen lever aktuelt af, at ECB trykker penge i enorme mængder for at skabe billedet af økonomisk vækst, og køber statsobligationer i stor stil fra medlemslande for at holde renten lav.

 20. Af Steni Kartoffel Mosen

  -

  Nu kommer Forsvaret også med “ikke undskyldninger”, at de er “ikke” parate til at forsvarer “ikke” terrormål i Danmark.

  Deres svar svarer sådan set til et “ikke” intervenient – niveau, forehalet på anfordring af DR, betalt af fjernseere – til gavn for idiotens videre eksistens, formidlet gennem tv.

  Hele humlen, af melassen – båret på vinger – går ud på, at fortælle andre, at de ikke ved hvorfra gær stammer fra.

  Der kan sådan set laves et biodynamisk brød, af enten 1 gram gær, bageferment, eller honning – og kun tilsat en knivspids salt – det hedder honning / saltbrød – lagret i 2 døgn – i sin egen melasse.

  De der tror de er født med ondt i maven, de er født med fødevareindustriens ondt i maven.

 21. Af Flemming Lau

  -

  Allan Hansen.
  God stemme, rolig musik.

 22. Af Sten Grimhøj

  -

  Hvor der er en der tilkenegiver, at børn der kaster sten efter ambulancer, der forsøger at hjælpe til skadekommende, i betændte områder i Danmark – er “ikke” børn, Af “ikke” forældre – der er styrede af deres “ikke” onkler.

  To dage efter var narrøven forsvundet Irak, genkendt som hærchef hos Saddam Huseim – hej jer derude – får han stadig pension – fra Danmark?

 23. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt apropos græsk økonomi, så er den i værre forfatning end nogensinde tidligere! Der er bare ingen mainstream whore medier, der gider fortælle den historie. Årsag, er vel bare pt lidt politisk ukorrekt!

  Iøvrigt apropos mainstream whore mediers involvering i mediestunt 9/11. Samme forklaring, politisk ukorrekt at afsløre de reelle forbrydere.

  Hvis du vil vide mere, må du selv Google på alternative medier!

 24. Af Flemming Lau

  -

  Koks i filteret.

 25. Af Flemming Lau

  -

  Den tid hvor den hvide, kristne, onde og reaktionære mand, hele tiden og til stadighed, blev afkrævet undskyldning for hint og dint er definitivt slut. Multikulturalismen med politikere og sær domstole i ryggen, har spillet fallit i en sådan en grad at retsstaten og demokratiet er rystet i sin grundvold for den enkelte borger. Vesten oprettede efter krigen FN systemet. I starten af 1949 var der 57 selvstændige nationer. Idag er der 193 nationer. 55 muslimske lande hvor de 22 er arabiske.
  Forbedrede kår og velfærd har næsten 5 dobblet araberne fra 50 til 250 mio. Men de misbrugte den nyerhvervede frihed til at skabe kaos i FN systemet. Selvom Saudi Arabien aldrig har ratificeret flygtninge konventionen, så sidder de alligevel for bordenden i menneskerettigheds kommisionen.
  Tiden har været længe været til håndhævelse af de vestlige værdier, så mangfoldigheden og det enkeltes menneskes værdi sikres. “Friheden skal af og til vandes med tyraners blod. “T.Jefferson.

 26. Af Finn Bjerrehave

  -

  Tænk hvis politiet havde undskyldt den manglende vagt udenfor Krudttønden 14-2–2015, så ansvaret blev placeret.
  Tænk hvis Dan havde gået ind til festen efter 2 Politifolk havde afløst ham, så havde vi været en begravelse mindre.
  Tænk hvis Sverige havde som Winston Churchill ønskede , ladet Kiruna besætte og Tyskland ikke fik Svensk malm til lang krig, så havde Danmark og Norge undgået besættelse.
  Tænk hvis Ninn Hansen havde sagt undskyld, så havde de Konservative måske stadig 20 mandater i Folketinget.
  Tænk hvis England træder ud af EU siger undskyld vi har deltaget i 2 store krige for et frit forenet Europa, og nu hvor det er opnået, ønsker vi ikke fortsat samarbejde, men kun handel Undskyld for konstant vrøvl, vi ønsker som Norge kun handel og aldrig indflydelse.
  Tænk hvis vi ikke havde overfaldet Irak, så ville IS aldrig være dannet, og vores krigsliderlige politikere, ikke var født, så var det nok Island man skulle bo i, endda gammel dansk Koloni.
  Som Brenda Lee sang. Im Sorry. Finn Vig

 27. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Se iøvrigt Uffe Ellemann idag RUSSISK TV, World Apparts, RT-TODAY, Uffe som en lille skoledreng der ser rødt, men grundigt bliver sat på plads, kører fast i samme rille af koldkrigsretorik!
  Højdepunktet idag naturligvis Putins årlige Q&A RT-TODAY idag…..startet NU!

 28. Af Erik Bramsen

  -

  EU har mere brug for Tyrkiet end nogensinde.

  Plidder-pladder. De europaiske lande har uden videre dikkedarer haandhaevet deres territoriale integritet i over 200 aar, og Ungarn formaaede at bygge et effektivt hegn paa et par uger. At patruljere Middelhavet er endnu lettere.

  Naar vi betaler Erdogan, er det sandsynligvis fordi han truer med at stoppe immigrantstroemmen, hvis han ikke faar en del af menneskesmugler-kagen.

 29. Af Jørgen F.

  -

  Er der nogen, som har set aftenens debat om Syrien, der med overbevisning kan sige til sig selv at landets intelligentsia har fat i den lange ende?

  En god markør for debattens lave niveau var hvor mange gange den eviggyldige sandhed skulle gentages. Assad skal væk.

  Da vi diskuterede Irak var det at Irak skulle forblive udelt.

  Sunni-ekstremismen skal stækkes – det er det eneste legitime mål med vores tilstedeværelse i regionen. Og hverken fjernelsen af Assad eller et fortsat udelt Irak fremmer dette mål

  Så hvorfor er vi istedet endt som lakajer for tyrkernes og saudernes politiske mål?

 30. Af Flemming Lau

  -

  Assad bliver siddende. Der er intet troværdigt alternativ, pt.

 31. Af georg christensen

  -

  Jeg nyder denne tysk/tyrkiske diplomatiske kaffe pause, hvor diplomaterne igen bare sidder og slikker hinanden i røven . Tyskernes Merkel til Tyrkernes Erdogan: Du er udnævnt til at være Europas nye “gadaffi”, ( den nye beskytter af europas grænser) og Erdogan svarer. kære Merkel bevæg dig ikke alt for langt ud på Hitler mandens spor. medens diplomaterne sidder derinde bagved og river hinanden i håret, kun fordi en forlængst forældet ” grundlovs paragraf” blev overset af politikerne.

  Helt ærligt ZDF´s provokatør har ret, det har Merkel også. Det bliver spændende at se , hvad “lovens ihændehavere” er i stand til at formulere?.

  NB: Hvis jeg var dommer, ville jeg afvise stillingtagen og til politikerne sige: Problemet er jeres eget og det må i selv løse, et problem skabt af jer selv i jeres alt for ofte u gennem tænkte lovforvirringer. . .

Kommentarer er lukket.