Arbejderklassens Trumpf

Af Anna Libak 47
 
udlandsredaktør
anna libak
I efterhånden årtier har man i hele Europa diskuteret venstrefløjens krise. Det har været normalt at forklare den med Sovjetunionens fald, som ødelagde drømmen om en arbejderstat. Rød var død.
Men forleden under læsning af en artikel i The Atlantic slog det mig, at der også kan være en anden forklaring. Her var de europæiske mainstream-mediers fremstilling af Donald Trump beskrevet. Der stod, at han efter de europæiske kommentatorers mening slet ikke var en amerikansk specialitet. Hele Europa var fyldt med små Trumper: Overalt er vi vidne til de reaktionære og nationalistiske højrekræfters fremmarch. For det MÅ jo være højrekræfter, eftersom de er forenet i modstanden mod åbne grænser.
Jeg fik rigtig ondt af den røde arbejder, da jeg læste det. For hvis han ligesom i de gode gamle dage gerne vil forsvare sine interesser – retten til fast arbejde og velfærdsydelser – kan han i dag kun vanskeligt gøre det uden at blive kaldt fascist. Han er nemlig i den ulykkelige situation, at venstrefløjens Intelligentsia ikke længere tror på interesser, men kun på værdier. Så hvis han synes, at ukontrolleret tilstrømning af arbejdskraft udefra er et problem, så er han ikke rød, men intolerant.
Venstrefløjens Intelligentsia er i stedet optaget af identitetspolitik og af tonen, som det senest blev demonstreret af Noa Redingtons analyse i Politiken, hvor venstrefløjens krise blev tilskrevet højrefløjens hadske tone. Den har forskrækket venstrefløjen, hvor man taler pænt. (Sig det lige til Carsten Jensen og Bettina Heltberg).
Desuden vil venstrefløjens Intelligentsia nok hævde, at det aldrig kan blive venstrefløjspolitik, at de svage skal kæmpe mod de endnu svagere. Mohammed, Brian og Janusz skal kæmpe sammen, mod kapitalen. Men ak. Kapitalen er også blevet global, og hvis den bliver pålagt flere skatter og afgifter, flyder den væk over de åbne grænser, som Intelligentsiaen holder så meget af.
Men så må man vel stoppe kapitalen? Ja, siger Donald Trump, som vil forhindre Ford-fabrikkerne i at flytte til Mexico. Ja, siger Kaczynski i Polen og brandbeskatter bankerne og de udenlandske virksomheder. Men hov! Det er jo dem, der bliver kaldt højrefløjen. Så hvad siger venstrefløjen? Dens Intelligentsia bryder sig som alle gode mennesker ikke om at tale om penge. Den hader ord som vækst og konkurrencestat.
Ingen gider derfor heller høre den røde arbejder klage over, at polakker eller syrere tager arbejdet. Han må nøjes med eksperternes forklaringer i medierne: Samfundsøkonomisk er det bedre at ansætte polakken, fordi han er mere produktiv. Ellers bliver der ikke råd til arbejdernes kontanthjælp. Og bedre at ansætte den arbejdsløse syrer med løntilskud, for ellers melder syreren sig nok til Islamisk Stat, mens arbejderen bare drikker sig ihjel.
Men måske er det så småt ved at vende. På det seneste synes ikke mindst Socialdemokratiet at have genopdaget interesserne. Og det virker som om partiet er ret ligeglad med, at venstrefløjens Intelligentsia beskylder det for at marchere mod højre.
Det er klogt at overhøre disse angreb. For det er faktisk kun de rige, der har råd til ikke at have interesser. Og der er ikke stemmer i de rige. I krisetider bliver der færre af dem. Og de plejer ikke at sætte deres kryds ved Socialdemokratiet.

47 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Venstrefløjens intelligentsia kan vel også defineres som – den flok arbejdssky elementer der som en igle suger blodpenge fra resten af befolkningen.

 2. Af Jørgen F.

  -

  “Ventrefløjs intelligentsia” – tester lige filteret for bandeord, der ikke burde være tilladt i en seriøs avis.

 3. Af Jesper Lund

  -

  “Så hvis han synes, at ukontrolleret tilstrømning af arbejdskraft udefra er et problem, så er han ikke rød, men intolerant.”

  Venstrefløjen i dansk politik arbejder da kraftig imod løndumping forårsaget af arbejdskraft fra bl.a. Østeuropa. Også den såkaldte indslusningsløn til flygtninge bliver fordømt af venstrefløjen pga. løndumpingseffekten. Man kan sagtens mene at folk på flugt skal hjælpes samtidig med at man ikke ønsker, at det skal føre til stigende ulighed i Danmark. Modsat liberale, der ønsker større ulighed og gerne udnytter flygtningesituationen til at få opfyldt dette ønske.

 4. Af Rikke Nielsen

  -

  Mig bekendt er det da Bjarne Corydon, der bliver beskyldt for (ok, måske lidt naivt) at have indført “konkurrencestaten”, men du regner måske ikke Socialdemokratiet med til den “røde intelligentsia”.

 5. Af Rap and

  -

  Det var nu ikke de røde partier, men derimod Venstres umulige formand der før det seneste valg udtrykke sit store ønske om en rigelig emigration af den efterspurgte arbejdskraft med den rigtige religion og det rigtige sindelag. Også selv om man så måtte rejse over 8000 kilometer for at nå frem.
  Derfor er de højre ekstremistiske krav om lukkede grænser ikke andet end et forsøg på, at begrænse tilgangen af dem man ikke kan lide, blot fordi de ikke læser i biblen.
  Hvor de røde og arbejdstagerne forsøge at finde frem til en løsninger på flygtningestrømmen, der kan imødegå den løndumpning, som arbejsgiverne har efterspurgt i tide og utide og som vil starte ræset mod bunden, ikke alene for kontanthjælpsmodtagerne og de arbejdsløse, men for alle andre end Trumpf typerne, så er løndumpning og topskattelettelser højrefløjens svar på alle spørgsmål og det er vel bare forskellen på de politiske fløje. Nogle vil have så stort et arbejdsudbud så billigt som muligt til glæde for de få, andre kæmper for at bevare velfæfdssamfundet til glæde for alle.

 6. Af Mette Norsk

  -

  Er det med vilje, at der er stavefejl i overskriften?

 7. Af bjarne berg

  -

  Højre- og venstrepartierne har alle svigtet den danske arbejder, den danske familie og alle de såkaldt “svage”……. som man før hvert et valg ivrigt hykler om at ville hjælpe. Sadheden er at rød- og blå stue er fælles om at køre Danmark i sænk. Om lidt er Danmark besat og den kuturelle og økonomiske statsbankerot rykket endnu tættere på. I mange danske byer er både sygehuse, skoler, skadestuer, posthuse, politistationer, kaserner, brandvæsner, akut-ambulancer og meget, meget mere sparet væk, for at skaffe penge til indvandring og “integration”. Vi danskere bliver nok også “sparet” væk. Ligesom svenskerne bekriges vi af politik- “eliten”.

 8. Af AH Andersen

  -

  Uha, det er godt nok en uhyggelig en, den ‘Intelligentsia’.
  Og dum er den også, når den ikke kan følge Libaks forvrøvlede tankegang. Socialdemokratiet = socialisme, og jo mere krise, desto færre rige. Og minsandten, om ikke polakken er mere produktiv end danskeren. Jamen er det ikke mageløst?
  Libak prøver at være sarkastisk, men desværre for hende selv blander hun sit indædte had til almindelige borgere sammen med sine cocktailparty-venners liberalistiske lårklaskeri.
  Det går sikkert i en Berlingske-sammenhæng, og vrøvlet skal nok få Libak i Deadline igen, men så er det også sagt.

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  Anna Libak, der formodentlig betragter sig som en del af “højrefløjens intelligentsia” har tilsyneladende glemt., at den røde arbejder i dag er blevet til “blå Bjarne”.

  Og det er rigtigt, at Donald Drumph til forveksling ligner Europas højreekstremister, både mht retorik og “mussolinistil”. Han og Putin vil gå fint i spænd.

  Han er både en patologisk løgner og sociopat.

 10. Af Steen K Thomsem

  -

  Det var da en trist “analyse”.
  Ikke mindst niveauet, der måske afspejler det problem fagbevægelsen og venstrefløjen reelt har; problemet med at få leveret sit budskab godt og rigtigt og desuden blæret sig med resultaterne.
  “Analysen” kan selvfølgelig repræsentere en liberal våd drøm om, “the end of socialism”, som Fukuyama sikkert havde kaldt det. Det er bare ikke korrekt.
  Skismet har ændret sig. Venstre-højre aksen er endeligt død og en tredimensionel opdeling, hvor nationalismen er indføjet, er kommet til. De lande (eks Danmark) hvor nationalismen et borgerlig, ser vi stærkere socialistiske bevægelser, jf meningsmålingerne netop nu. Omvendt kan man argumentere for det modsatte, der hvor fremmedhadet søger at være socialistisk også.
  Arbejderen har en række, det varetager hans interesser, og en række der siger det. I Danmark har “Danmarks liberale parti” påstået, at de varetog arbejderens interesse. Og det er jo her venstrefløjen har fejlet, for naturligvis er det ikke tilfældet og hvor svært kan det være at få gjort klart.
  I Danmark vil vi se et S vende tilbage til arbejderen og den rigtige (uspinnede) retorik. Den bevægelse ses for første gang nogensinde med Sanders i USA…

 11. Af Jørgen F.

  -

  …ja, spørgsmålet er hvilken strømning Sanders har fanget? Ser man valgudsendelserne virker store dele af USA som taget ud af et Matadorafsnit. Matador – med Ipad.

  Men er USA virkelig som Nordeuropa i 30’erne og er Sanders en ny ‘Stauning’ – eller er USA i Nordeuropas 50’ere?

  Det afslører egentlig også Trump’s kulør. Er han bare en ny McCarthy?

 12. Af Henrik Knage

  -

  Arbejderklassen største trumph kort er det kvindelige segment de går til valg på – men det er en slags urent trav, og under bæltestedet.

  Uuuuhhh – de ser så fine, så fine ud, som om de lige er kommet fra damefrisør, været gemmen vaskehallen og blevet pudset og plejet, så de skinner li´som en hovedet på en fabriksny men yderst skrøbelig porcelænsdukke.

  Som mand tør man dårligt sige goddaw til dem, og slet ikke Bøhh – af frygt for de krakelerer både indvendigt og udvendigt, som en kridtpibe der bankes forsigtigt ud, på bolværket ved Aarhus Fiskerihavn, men som splintres ved det første dask – og hele herligheden ender i gabet på forbipasserende torsk, og man må gå den tunge gang til pibesmeden for at købe en ny og lidt stærkere pibe.

 13. Af Niels Juul Hansen

  -

  Venligst frigiv indlæg i filter

 14. Af Elisabeth Lindhardt

  -

  Tak for en skarp nedstrygning af de gammeldags skel mellem højre og venstre. Selvfølgelig med en polemisk sprogbrug til fordel for højre (det er jo Libak) men fred være med det. Den postfinanskriseprægede verden vi lever i nu, fordrer helt klart et nyt perspektiv på den traditionellen skelnen, En politiker som Mattias Tesfaye der sobert og klart i Deadline i går optegnede et fremtidigt system for bl.a. midlertidig indslusningsløn til flygtninge viser vejen frem.

 15. Af Henrik Knage

  -

  Alle fremtidige valgplakater fra både rød og blå blok, bør forsynes med tre advarselstrekanter – så vælgerne kan se hvad de risikerer.

  En trekant med “27 hårnålesving forude”.
  En anden med “buler på vejen”.
  En tredje med “stigning 45 grader”.

  Det kan hverken “Kyllingen” eller “Ørnen” stå for – om de så fik tilløb fra toppen af Himmelbjerget.

 16. Af Finn Laren

  -

  Hvad er budskabet i denne blog ?

  Forfatteren kan ikke lide folk der er “røde” (hvad det så er) og som er inteligente. Hun befinder sig i sådan grad af frustration at hun må bekende sig til folkeforførere som eksempelvis Donald Trump. Han skulle angiveligt være en af verdens mest forgældede personer. Det bliver interesssant at se hvem der egentlig kommer til at bestemme hvis han bliver præsident.
  Det er sørgeligt lidt klogere man bliver af at læse den slags.

  Er der andre end mig der savner en god analyse af hvad der egentlig er verdens store problemer lige nu ?
  Helt overordnet vi jeg mene at der i dag i modsæning til for bare 30år tilbage er færre mennesker, der accepterer et dårligt liv. Via medier og teknologi er kendskabet til hvordan livet kan være andre steder er simpelt hen for stort. Verden er i mange menneskers optik at betragte som 1 land. Det er en udvikling der vil fortsætte og måske vil vi om nogle hundrede år se på landegrænser som en reminicens fra fortiden på samme måde som vi i dag ser på et askebæger i et fly.

 17. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Venstrefløjens krise skyldes, at den stadig hænger fast i fortidige problemstillinger eller udfordringer, som det kaldes blandt dem, der ikke kan lide ordet problem. En moderne venstrefløj burde rette blikket og koncentrationen mod den samfundsødelæggende forurening som spildproduktet ulighed – dvs. rigdom -skaber.

  Rigdom er et af kapitalismens og liberalismens mange spildprodukter og utvivlsomt den mest ødelæggende af dem alle, fordi den skader flest mennesker, og fordi den skader globalt. Det er underligt, at der ikke for længst er fastsat grænseværdier for denne afskyelige form for samfundsforurening.

  Besynderligt fordi der jo findes en række bekæmpelsesmuligheder. Som et eksempel vil jeg blot nævne kommunismen, der på fremragende vis ville kunne afhjælpe de værste skader og med enkle midler fordele rigdommen på et stort antal mennesker og dermed aflaste de ganske få mennesker, der nu alene bærer forureningens forbandelse.

  En humanitær indsats af venstrefløjen er påkrævet, hvis vi skal undgå, at endnu færre mennesker kommer til at bære en endnu større rigdom helt alene. Det kan vi ikke byde dem – det kan vi ikke være bekendt.

 18. Af Kim P Olsen

  -

  Tak for din rørende omsorg JVM.

  Langt langt de fleste mennesker foretrækker et system, som tillader rigdom hvis alternativet er kommunisme som du åbenbart mener er løsningen på alverdens problemer.

  Kommunisme har aldrig, og vil aldrig fungere. Historien lyver ikke. Kommunisme kan trives i diktatoriske menneskefjendske samfund, men før eller siden gør folket oprør.
  Historien lyver ikke.

  Når kommunistiske systemer bryder sammen, må den frie verden rydde op, miljømæssigt, menneskeligt og økonomisk.

 19. Af Henrik Knage

  -

  Frk. Libak.

  Der skal et ret skarpt syn til, for at få øje på “Arbejderkassen” – da begrebet er en slags dinosaur fra fortiden. Den eksisterer så at sige ikke mere, andet end hos de arbejdsløse, samt kontanthjælpsmodtagere.

  De fleste “arbejdere” sådan som begrebet egentligt, eller oprindeligt kunne udlægges, er p.g.a. udviklingen i samfundet ansat på såkaldt “funktionærlignende” vilkår – fordi de har en computer i deres servicevogne, og en mobiltelefon – og derigennem skal redegøre for – til firmaet – hvis de opdager et ekstra hår i næsen, der stritter lidt længere ud af næsen til fyraften, end det gjorde da de mødte på arbejde om morgenen.

  Hvis man kikker på Christiansborg – og kikker på dem der repræsenterer “Arbejderklassen” er deres påklædning ulastelig. Den seneste politiker der ikke var så ulastelig påklædt hed vist Gert Petersen fra SF. Han lignede en maskulin udgave af Sarah Frost i Islænder sweater

 20. Af Runa A.G

  -

  Rødt og blåt er dødt. Verden er blevet så tilpas kompliceret, at det er næsten kun anstændigheden og uanstændigheder tilbage.

  Trump er fars dreng, der godt kan lide at sige røv. Spørgsmålet er, om man skal stemme på ham, fordi han tør sige røv. Jeg ville ikke.

  Mennesket er magtsygt og grådigt af natur, røde som blå.

 21. Af Runa A.G

  -

  Arbejderklassen findes skam godt, endnu, dem har alle glemt.

  Intelligentsian mænger sig ikke med arbejderen. Hverken blå eller røde. Er man del af intelligentsian hvis man kun kan se rødt, eller blåt?

  Misantropen bliver vækket i en i disse tider.

 22. Af Jan Petersen

  -

  Et medie fænomen som Trump er jo ikke opstået bare fordi, manden har penge. Trump bliver derimod nærmest båret til Det Hvide Hus af en total uansvarlig politisk korrekt venstre snoet bande, der driver politik, ingen middle american vil acceptere. Og al ære og respekt for det!

 23. Af Henrik Knage

  -

  Der er sikkert mange der synes, at en islandsk sweater er uvedkommende i debatten, men det er fordi det efterhånden er de få, der ved hvad en islandsk sweater er.

  Sarah Frost går ikke med en islandsk sweater – hun går med møntret på en islandsk sweater – en såkaldt “light”. Et moderne produkt af det der kaldes integration, eller tilpasning.

  En ægte islandsk sweater er dyppet i lanolin – og er beregnet til, at udgøre det samme, som en tør -dragt er for en dykker.

  En islands fisker der fryser på havet – han tager sin islandske sweater af – hænger den på fangstkrogen – og sænker den i det blå ocean.

  Så trækker han den op igen – og tager den våd på. På mystisk vis – så får han varmen igen.

  Det er det samme der sker i USA – Trump vækker de gamle kendte “husgeråd” op igen – dem der dur – og så er der nogle der bliver bange – dem der ingen fortid har.

 24. Af Henrik Knage

  -

  Jeg vil også godt have lov til, at gøre opmærksom på, at man skal passe på med hvad det er man ønsker – for det kan risikere, at gå i opfyldelse.

  De seneste mange år har de danske politikere gået og sukket på integration – så det er til at få kvalme af – for de aner tilsyneladende ikke hvad de siger – når de siger integration.

  Integration er en proces – færdig!

  Et resultat af ønsket – udefineret sker nu, via TV2, nemlig at der er mange moderate muslimer, der ser rødt, når de ser en imam være så “anstrengende” på TV.

  Det betyder konflikt – på dansk grund – og det kommer til at gøre ondt.

  Ballet er nemlig åbnet nu – til integration. Men integration er ikke fred, som nogle tror – det er vejen til borgerkrig.

  Krigen på Balkan var også “integration” – og integrationen fortsætter ufortrødent i det uendelige – selv uden politikere, i og med, at det er en proces der ikke lader sig stoppe af noget som helst.

 25. Af Jan Petersen

  -

  Integration er et politisk buzz word ude nogen form for indhold. Integration, som det udlægges, findes stort set ikke praktiseret noget sted på jorden.. Punktum

 26. Af j nielsen

  -

  ” Den seneste politiker der ikke var så ulastelig påklædt hed vist Gert Petersen fra SF.”

  Nej. Han hed Keld Albrechtsen.

 27. Af j nielsen

  -

  “Trump er fars dreng, der godt kan lide at sige røv. Spørgsmålet er, om man skal stemme på ham, fordi han tør sige røv. Jeg ville ikke.”

  Jeg er fristet, men ville helle rikke.

  Det kan godt være højkultur at sige røv, jf. denne klassiske operatekst:

  – Må jeg røve et kys, fra din blodrøde mund?
  – Bare røv, bare røv, bare røv

 28. Af Niels Juul Hansen

  -

  Ja, Donald Trump (eller Drumph som er det oprindelige familienavn) er virkelig en fars dreng. En bølle i skolen, der var tæt på at formøble hele arven.

  Interessant i forbindelse med diskussionen herhjemme angående forskellen mellem rig og fattig er, at de største formuer ikke skyldes hårdt arbejde.

  Den skyldes primært arv og investeringer fast ejendom. Altså arbejdsfri indtægter. Hvis man gerne vil være meget rig, så skal man bare sørge at blive født af rige forældre.

  Hvor svært kan det være?

 29. Af mr p j

  -

  Den korrekte tekst er vist: “må jeg stjæle et kys fra din søde mund”? “bare stjæl, bare stjæl, bare stjæl”. Men det lykkedes da for den blodrøde j nielsen at gøre teksten mere vulgær. Men sådan er de røde proletarer jo. Vulgære hele vejen igennem. Og hvad USA præsident-kandidater angår, kan pressen jo aldrig få dem røde nok. Kun de røde kandidater undgår hetz, bagtalelse og nedrakning.

 30. Af Henrik Knage

  -

  Velkommen til ministeriet for sort snak. Det er fuldstændigt vanvittigt, at kalde en minister for integrationsminister, og et ministerium for et integrationsministerium.

  At påstå, at integrationen ikke er lykkedes svarer til at en fodboldkommentator 5 min. inde i 1. halvleg meddeler, at fodboldkampen ikke er lykkedes, selv om der er 85 min. tilbage af kampen.

  Jeg kunne så endda forstå, hvis der var tale om en integrerings – minister – og et integrerings – ministerium, men det er der ikke.

  Det er integreringen, der ikke er lykkedes – og ikke integrationen der ikke er lykkedes.

  Der er li´så meget tilfælles med de to begreber som der forskel på Nordpolen og på Sydpolen.

  Så der er vel blot at sige til det, at hvis politikerne taler hen over hovederne på både sig selv, deres kollegaer og befolkningen – så er det ikke så mærkeligt, at alting mislykkes for dem.

 31. Af Niels Juul Hansen

  -

  “I efterhånden årtier har man i hele Europa diskuteret venstrefløjens krise.”

  Det er vist mest Anna Libak og den højreorienterede presse, der har diskuteret dette. Hvis Anna Libak med arbejderklassen og venstrefløjen mener Socialdemokraterne eller SF, så tog de opgøret med Sovjetunionens totalitære kommunisme længe før Anna Libak blev født, og dermed længe før murens fald. Især socialdemokraterne har været kommunisternes argeste fjender i snart 100 år.

  Hvis man gerne vil snakke om politiske partiers krise i Europa, så gælder det især de traditionelle socialdemokratiske, liberale og konservative partier (herhjemme S, V og K).

  Der er nu, især på grund af de mange indvandrere og flygtninge, opstået en ny, ekstrem populistisk højrefløj i Europa. En meget nationalistisk højrefløj,. både i Vest – og Østeuropa. Det er denne europæiske højrefløj, som på mange måder minder om det vi ser i USA i forbindelse med Donald Trumps valgkamp. De samme fjendebilleder og den samme perfide retorik.

  Det har vendt fuldstændig op og ned på vores traditionelle forståelse af højre- og venstrefløj, der primært fulgte fordelingspolitikken og holdningen til vores velfærdssamfund. Denne nye højreekstremisme kommer nemlig ikke kun fra traditionelle, højreorienterede borgerlige, men også fra Anna Libaks såkaldte ‘arbejderklasse’ (eller mennesker på overførselsindkomst).

  Disse nye højrepartier spiller især på menneskers frygt. En frygt der får dem til at føle sig tiltrukket af politikere med nemme løsninger og hårde tiltag, eksempelvis Donald Trumps forslag om også at henrette terroristers familier samt mere tortur. Og racistiske udtalelser om fremmede.

  Spørgsmålet er om Anna Libak og andre fra højrefløjens intelligentsia overhovedet har lyst til at tilhøre højrefløjen i disse nye tider – eller om de, som så mange andre fra de traditionelle partier, hellere vil søge mod midten, hvor der er kamp om pladsen.

 32. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Mr P J

  “Og hvad USA præsident-kandidater angår, kan pressen jo aldrig få dem røde nok. Kun de røde kandidater undgår hetz, bagtalelse og nedrakning.”

  Nu bytter de ellers om på farverne rød og blå i USA, men til din orientering vil en amerikansk demokrat betragte Liberal Alliance som ekstremt venstreorienteret, hvad angår statsfinancieret velfærd.

  Og med hensyn til hetz, bagtalelse og nedrakning, så er der vel ingen, der overgår republikanernes egne kandidater. Hvis du mener, at det er tilfældet, må du gerne give eksempler.

 33. Af J Nielsen

  -

  Tage Andersen m.fl. skrev:

  “Men sådan er de røde proletarer jo. Vulgære hele vejen igennem”

  Der er vist nogen der ikke kan skelne verber fra substantiver. Det er dog for galt med det uddannelsesniveau. Den Ritt Bjerregaard, den Ritt Bjerregaard.

 34. Af J Nielsen

  -

  “Donald Trump (eller Drumph som er det oprindelige familienavn)”

  Drumpf, hvis man skal tro John Oliver. Drumpf! The sound of an obese pigeon hitting a window pane.

 35. Af Benny B

  -

  Velkommen til kummen Anna Libak.
  Og tak for en skarp analyse,

 36. Af Niels Juul Hansen

  -

  @J Nielsen

  Ja, længe leve internettet, der i løbet af få sekunder kan vise os Donald Drumphs sande jeg.

  “I went to an ivy league school. I am very highly educated. I know words. I have the best best words!” synes jeg selv var den mest ‘komiske’ kommentar fra hans side. :_)

 37. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Benny B

  Kummen?

  Jeg troede det hed Bennys Badekar. 🙂

 38. Af P Christensen

  -

  Venstrefløjen har for årtier siden sagt farvel til arbejderklassen / lønmodtagerne.
  Idag ligger fløjens ubetingede kærlighed hos indvandrerne, især muslimerne.
  Også selvom det har betydet om moralsk kolbøtte i forhold til, hvad
  venstrefløjen for 40 år siden stod for.
  Hos blå blok ønskes blot suget arbejdskraft ud af dem, billigst muligt.

  Lønmodtagerne er idag politisk hjemløse.

 39. Af Bergner Frederiksen

  -

  Man skal stemme paa Donal J. Trump fordi vi skal have USA til igen styre Verden
  der er fuldstaendig uden Ledelse i den Vestlige Verden. Efter 7 aar med en fuldstaendig umulius, der intet ved, intet kan og aldrig har taget nogle vigtige
  beslutninger. Vigtige beslutninger som “Assad must go” roed linie etc., Isil,
  nordkorea, Iran skyder han fra sig og naar han har lavet en aftale er det altid USA
  der har givet sig saa de er blevet helt og aldeles til fordel for modparten.
  Vi behoever en fast haand i det Hvide Hus (hidtil det Sorte hus) saa vennerne igen kan faa tillid til USA og fjenderne respekt. Det er helt afgoerende at republikanerne
  vinder til Nov. ellers fortsaetter det med 4 aar af Obama/Clinton politik., der har vist sig fatalt for Amerika

 40. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Bergner Frederiksen

  Du har åbenbart glemt hvordan USA’s økonomi så ud efter Reagan og Bush senior i 1992 og efter 8 år med George W. Bush i 2008.

  Obama og flertallet af amerikanere var lede og kede af den totalt forfejlede irakkrig, som skabte total kaos i Mellemøsten og var starten på det helvede, du ser i Syrien idag. Amerikanerne ønsker ikke at hente deres sønner hjem i ligposer endnu engang.

  Amerikanerne og briterne indså at invasionen var en katastrofe. Det er vist kun i Danmark, at der stadig er politikere, der nægter at se dette i øjnene.

  Men du har ret. Med Trump vil USA få en ligeså uberegnelig og ’stærk’ mand som Putin.

  At manden er en patologisk serieløgner og sociopat bekymrer tilsyneladende ikke dig, men det bekymrer flertallet af amerikanere og europæere.

 41. Af georg christensen

  -

  Hele problemet, som debat indlægets ophav, Anna Libak, endnu ikke har forstået, er hvad globaliserings processen har bevirket, at illusionens “guld” på et minut, kan transformere sig fra A til B, hvorimod LIVET´s arbejds ydere sættes i baggrunden og ikke er i stand til at få del i “arbejds ydelses” virkelige værdi proces, at transformere sig fra A til B på samme måde, som “illusions forvirringen” guldmagere provokerer med. Det, som den vestlige verdens destruktive magtbegærlige politikere og religiøse “tomheder” i deres politiske og religiøse navne i nutiden præsterer , er ikke andet som LIVS foragt. Foragt for alle former for arbejdsydelses “værdier”.

  Foragt overfor LIVET, foragt overfor alle former for “arbejde” , som ikke først er sendt på “børsen” før værdien fastsættes. På Børsen fastsætter så “ludomanerne” værdiangivelsen for “arbejdsydelsen”. Det er virkeligt en mudret tilværelse det nuværende, vestlige “finanssystem” befinder sig i.

  NB: Mit håb, er bare, at dette “neo kapitalistiske” vestlige system, endelig bryder sammen i sig selv, og aldrig mere for sin gang på min og vores jord.
  Disse udsagn, er ikke en “fallit”.erklæring men en “revolutions erklæring”.

  En erklæring , som er tilstede i Europa og USA, også i Rrusland og Kina, er u´tilfredsheden med, magthavernes selv begærlighededer.

  Sådan kan det gå, når kapitalismens overgear sættes i gear, og uden kontrol løber løbsk.

  Nå ja , vi fulgte med i begyndelsen´s vandvid, så nu må vi så alle også bare tage “skrallet” endnu engang. Dette som kommer er så forhåbentlig , det sidste “GIGANT brag”, som samfundene endnu engang vil finde sig i.

 42. Af Henrik Knage

  -

  Arbejderklassens krise er selvskabt. Herhjemme begyndte nedturen med Poul Nyrup som statsminister, der i et forsøg på at blive politisk “verdensmand”, gav efterlønnen første spark mod afgrunden – selv om han blot kunne have sat sig med korslagte arme på sin taburet, og lade oppositionen udføre det “beskidte” arbejde – og samtidig beholde skindet på næsen.

  Siden da er lokummet væltet mere og mere for den danske arbejderklasse, og deres støtte til venstrefløjspartierne – man opdager det samtidig hvis man som håndværker bliver ledig i en periode og møder i sin A – kasse i sit forbund.

  For det første bliver man mødt med stikkende mistroiske øjne, for det andet er al den dokumentation man selv kommer med totalt ugyldig.

  Hvor mærkeligt det end kan lyde, så tror A – kassen mere på arbejdsgiverens version, end på det betalende medlem.

  End ikke en på tro og love erklæring med underskrift og hele balladen er godt nok – nej – det skal være arbejdsgiveren der skal fortælle den rigtige version – ellers dutter det ikke.

  Når man spørger hvorfor det er blevet sådan, så får man det svar, at det er noget Socialdemokratiet, sammen med De Radikale har fundet ud af inde på Christiansborg.

  Der var sikkert heller ikke ret mange af dem der stemte Socialdemokratisk, der i deres vildeste fantasi havde forestillet sig at “Fair Løsning” betød selskabsskattelettelser – og de hjemløse skulle gå med røven bar, og underhylerne nede om anklerne.

 43. Af Runa A.G

  -

  Knage, krisen startede med Fogh og samtidigt kom finanskrisen 2007-8 Han stjal Socialdemokraternes politik, for derved at kastrede dem, hvis man må sige det. De fabulous 4 i S efterlod et magttomrum. De havde svært ved at afgive magten til de yngre, derfor sprang S en generation over og fik derved Helle T.S. Siden har S lallet, hvorhen ved de ikke endnu. Nu er det DF, der har fanget endnu en stor del af tidligere S vælgere. Det vides ikke hvad DF står for, ej helle hvad S står for i dag? En ting er sikker, DF er ikke et svages og arbejdernes parti. Mette Frederiksen er ikke en retorisk begavelse, men om hun har noget på hjerte, vides ikke endnu. Socialdemokratiet har været med til at skabe vores velfærdsstat, om de højre orienterede vil eller ej. Jeg er ikke et partipolitisk menneske. Man kan godt sammenligne Pia Kjærsgaard med Trump, de har dog to forskellige ophav, men appellerer til den samme slags vælgerskare. Nu har Demokraterne intet med venstredrejet politik at gøre og derfor er P. Kjærsgaard, en yderligt gående socialist i forhold til Trump, som er Republikaner. Rent menneskelig kan man sammenligne Pia K og Trump, to forsømte mennesker, der råber på opmærksomhed i ord og handling.

 44. Af Runa A.G

  -

  Krisen kom selvfølgelig efter at Fogh havde været ved magten i en del år.
  Begyndelsen er lidt forkert formuletet. Finanskrisen kom i mit firma i 2007-8.
  Vi kunne mærke hvordan ordretilgangen gik nedad, alt imens Lene Espersen gik rundt og fortalte hvor fantastisk det gik. Det viste i den grad, hvor lidt Foghs/LLR’s regering fulgte med i det virkelige liv. Det er alle regeringers skisma i parallellsamfundetee Folketinget. Partierne bruger så meget af deres tid til at bekrige hinanden, at tiden går fra det vigtige arbejde. De mennsker, fattige som rige og firmaer i vores samfund, der slæber pengene hjem er blevet trætte af dårlige politikere.

 45. Af Runa A.G.

  -

  Bregner Frederiksen mener at amerikanerne skal stemme på Trump, fordi de har brug for en, der kan styre. Trump kan ikke engang styre sig selv.

 46. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Man må håbe, at nogle amerikanerne i det mindste vil begynde at overveje, om ikke et socialistisk USA ville være at foretrække for Trumps kapitalistiske version. Måske er Sanders fremgang tegn på, at nogle amerikanerne ikke længere ser kommunismen, som en skæbne værre end døden trods halvfjerds års massiv indoktrinerende ensretning. Hvordan skulle socialisme kunne være værre end Trump?

  Trump repræsenterer det, der har gjort USA til hele verdens fjende. Ingen kan længere være i tvivl om, hvad amerikanerne står for, hvis de vælger Trump som præsident. Han vil gøre USA stort, og det kan kun ske ved at gøre resten af verden lille ved hjælp af masseudryddelsesvåben. Ingen har glemt Hiroshima, Nagasaki, Korea og Vietnam.

  Krige har altid gjort USA stort bortset fra Vietnam, men der har CIA udviklet en dolkestødslegende som forklaring. Trump til vil gentage succeserne fra forrige århundrede og føre den amerikanske drøm om Imperiet ud i livet. Hvornår vækker Europa amerikanerne? Hvornår slipper vi for det ægte ondskabens imperium?

 47. Af Flemming Lau

  -

  Tak Anna Libak, fordi du har syn for det 3 dobbelte pres, arbejderen er udsat for. Verdens borgeren og kapitalen er ligeglade med det lille menneske’s vilkår i national staterne. Jeg tror egentlig ikke at de er bevidste om hvad de vil komme til at møde i den nærmeste fremtid……

Kommentarer er lukket.